сряда, 11 март 2009 г.

Един Геш(а) пролет прави ли?
Абдикира ли „Доростол 2003” от „Б” група, или как никой не желае да дойде в Силистра?


Това са може би най-актуалните въпроси, интересуващи местната спортна общественост. Всички горещо се интересуват от съдбата на местната футболна институция и едва ли има някой, който да не тръпне в очакване. Първенството започна, а силистренци вече прибавиха четири точки към своя актив. Постно реми в Шабла (0:0) и убедителен успех над „Спортист” (Генерал Тошево) с 0:4.
Но нека обърнем поглед три месеца назад и да видим какво се случи на стадион „Луи Айер” за това време.
След масови недоволства бе отстранен старши треньорът Тодор Тодоров. Сливналията пристигна в Силистра с огромно желание за работа и амбиции. За около осем месеца успя да промени коренно настроението на тима, като резултатите доказаха това. Победи над „Черноморец” (Бяла) (0:1), „Бенковски” (Бяла, Русе) (3:0), „Аристон” (Русе) (0:1), както и много други. С подобни успехи, макар и във „В” група, силистренският клуб не можеше да се похвали до преди време. Не трябва да бъде забравяно и участието в турнира за Купата на България. Колкото и противоречиви да бяха мненията след отпадането от „Чавдар” (Етрополе) (б.а. 1:2 след продължения), не може да бъдат омаловажени фактите.
„Доростол 2003” игра футбол, дори „скри топката” на професионалистите от Етрополе. Разбира се, и тук се намериха критици, които определиха добрата игра на силистренци като резултат от подценяването на „Чавдар”. Видиш ли, противниците са пътували хиляди километри и това е дало предимство на доростолци!!!
В тази връзка, уважаеми критици, ще ви задам само един въпрос „Какво щеше да стане, ако Станислав Събев бе реализирал при онова положение, когато остана сам срещу вратаря на Етрополе? А ако гредата след удара на Мартин Русев се бе превърнала в гол? И това при резултат 1:0 в полза на „Доростол 2003””.
Но нека се върнем на настоящите събития. След уволнението на Тодоров в Силистра пристигна познатият на цяла България Георги Иванов – Геша. Бившият футболист на „Левски” и „Славия” прие втората си авантюра в Силистра с охота и хъс за работа.
Назначението му даде голяма увереност в клубното ръководство и феновете. Но дали то ще се опровергае или ще се сбъдне? Тези въпроси си задават всички.
За съжаление очакваните трансфери не се сбъднаха. Нито едно ново попълнение не бе привлечено в състава, освен Борислав Джарналиев, който пристигна като подарък от „Бенковски” (Бяла). 18-годишният централен бранител показа качества по време на подготвителния период и определено може да бъде смятан за обещаващ футболист.
„В последните секунди” преди началото на пролетния дял силистренци осъществиха и изненадващ ход с привличането на Орхан, играл в елитния турски тим „Коджаелиспор”. Поне засега този играч си остава пълна загадка.
Но какво се случи с другите невралгични зони? Иван Мартинов и Веселин Вачев се оказаха най-големите трансферни неудачи на клубното ръководство през зимата. И двамата имаха договорка с клубните шефове, и двамата бяха очаквани да разтрогнат с бившите си клубове - „Дунав” (Русе) и „Несебър”. Уви, всички си останаха дори с очакванията!
Иван Мартинов дори изгледа една от контролите на силистренци в компанията на Георги Иванов – Геша, но това си им остана и последната среща.
Парите, предложени на ръка от „Волов” (Шумен), се оказаха по-апетитна хапка за нападателя, който бе считан за спасителя в предни позиции на „Доростол 2003”.
Сагата с пристигането на Веселин Вачев придоби още по-голям драматизъм, след като нещата при него уж бяха напълно сигурни. Дори в частни разговори Георги Иванов – Геша заяви, че опитният защитник вече си е купил билет и бе очакван на „Луи Айер”. Уви, и този трансфер влезе в графата неосъществени!
Истината, която стана известна малко по-късни, обяснява всичко. Шуменци реагираха по най-добрия начин, по който може да бъде „привлечен” класен футболист, а именно парите. 4500 лева на ръка плюс приличен договор! Кой би отказал?
Резултатите от първия кръг на Североизток дадоха малка надежда на силистренци. „Орловец” стъпи на криво на негостоприемния стадион в село Мъдрево, което подсказа на доростолци, че разликата от осем точки може да бъде стопена.
Всички погледи са вперени в новия наставник Георги Иванов – Геша, но дали той ще сбъдне мечтата на цяла Силистра, предстои да видим.
Първото сериозно изпитание е още тази неделя, когато на „Луи Айер” ще акостира тимът на „Аксаково”.


2 коментара: