понеделник, 12 януари 2009 г.

Въпросителна (п)есен за доростолци???
От “бъзика” с “Бенковски” (Бяла)
                    до срамните хиксове с “Ендже” и “Две могили”

Преди началото на пролетния полусезон и ден преди старта на зимната подготовка на ФК “Доростол 2003” предлагаме на вашето внимание обзора на есенния полусезон за силистренци.

Равносметката

Тя е 18 изиграни срещи, в които силистренци постигнаха 12 победи, 2 равни и 4 загуби. Доростолци се впуснаха и в надпреварата за Купата на България, където изиграха четири двубоя, в които постигнаха три победи и една загуба. Злощастното отпадане от елитния “Чавдар” (Етрополе) след продължения с 1:2 в един много равностоен двубой не може да дава поводи за срам и обвинения.
Силистренци се намират на осем точки от мечтаното първо място и на още пет от втория “Бенковски” (Бяла). През пролетта предстоят две тежки гостувания на директните съперници – “Орловец” (Победа) и “Бенковски”, което прави задачата на новия треньор Георги Иванов-Геша още по-трудна.
През есентта събитията в местния футболен клуб варираха в двете крайности. Покрай ремонтите на стадион “Луи Айер” резултатите на отбора не бяха толкова задоволителни.
След убедителната победа с 3:0 над стартиралия със страхотни резултати “Бенковски” (Бяла) последваха няколко разочароващи срещи.
Изглеждащите като лесни двубои с “Ендже” (Царев брод) и “Две могили” се оказаха истински препъникамък за доростолци, които профукаха цели четири точки в тези мачове и изпратиха в небитието доброто си представяне в двубоя с “Бенковски” (Бяла).
Бившият вече наставник на “Доростол 2003” Тодор Тодоров през изминалите три месеца си изтърка езика, говорейки за отменения гол в последната минута с “Ендже”, но дали един реферски гаф може да бъде оправдание за загубените точки?
В кого ли е вината, ако има такава, и защо се оправдавахме с времето постоянно, твърдейки, че има още мачове до края?
Последва ново равенство с “Две могили”, където Станислав Събев се “скъса” от пропуски пред противниковата врата, с което за пореден път доказа, че липсва алтернатива на титуляра в нападението Иван Василков, често отсъствал поради травми.
Общо 24 играчи наброяваше селекцията на ФК “Доростол 2003” - за пръв път от доста време бяха привлечени нови футболисти. Очакванията бяха големи, но бе необходим известен период, за да свикнат всички един с друг и да заформят новия облик на тима.
Но има един факт, който малко хора скриха и омаловажиха, контузията на халфа Николай Начев, който получи сериозна травма по средата на полусезона.
В този момент старшията Тодоров тъкмо започна да нарежда състава и да налучква правилната тактика, когато един от най-важните му елементи остана извън строя. Въпреки че бе обвиняван в прекалено дълго задържане на топката, Начев спомогна за сформирането на здрава и работеща халфова линия.
Последваха няколко слаби срещи и загуба на точки.
Дали песента, която всички фенове си представяха покрай обещанията на ръководството, ще се сбъдне и дали всичко това не демотивира играчите? 

Жертвата: Тодор Тодоров
Като изкупителна жертва за незадоволителното трето място в класирането се оказа сливенският специалист Тодор Тодоров. В крайна сметка Тодоров бе уволнен, като не само третото място се оказа причина за този ход на ръководството.
Разприте между треньорския щаб и Управителния съвет, продължили през цялата есен, ескалирала в неговия край, когато се достигна до прекъсване на комуникацията между тях.
Тодор Тодоров записа начело на силистренци 30 срещи, в които постигна 17 победи, 7 равенства и 6 загуби. Положителен баланс, който бе повече от задоволителен, имайки предвид представянето в предните няколко години. 
Сливналията дебютира начело на доростолци на 6 април 2008 година при гостуването на “Суворово” в XXIII кръг, а срещата завърши 2:2.
Последваха противоречиви срещи, но Тодоров така и не успя да стопли душите на прегладнелите за качествен футбол местни фенове.

Откритията
Покрай всички интересни събития около клуба, не трябва да пропуснем израстването на няколко футболисти в състава на доростолци. 
Юношата Ерсен Осман показа завиден разстеж. Мирослав Начев също бе сред най-добрите в тима.
Не трябва да се пропуска и втората пролет на Боян Николов, който пасна като дялан камък в центъра на отбраната. Преминалият за кратко през “Аристон” (Русе) успя с хладнокръвни действия да сформира печеливше партньорство с ветерана Даниел Георгиев.
Младата надежа Ерсен Осман записа седемнадесет двубоя, като реализира и два гола. Нелоша статистика за младия нападател. Роденият в село Искра играч демоснтрира завидно самочувствие, като се хвърляше смело в единоборствата с по-големите си батковци и показа на всичко свои съотборници как трябва да се играе.
Левият полузащитник Мирослав Начев е пример за истинско мъжество в редиците на доростолци. 18-годишният защитник изигра също 17 двубоя, като бе един от най-постоянните играчи.
От новите в състава истинско впечатление направи Ивелин Костов-Барона, който се превърна във водеща и определеща фигура за отбора. Няколко негови индивидуални хода донесоха ценни точки на силистренци.
Иван Василков се оформи като голмайстор на “Доростол 2003” с отбелязани 11 попадения.

Пролет 2009

Предстои пролетният полусезон, в който ще бъде решена задачата и намерен отговорът на въпроса “Кой ще прескочи в професионалния футбол?”. 
“Орловец”, “Бенковски” или “Доростол 2003”? Русенският “Аристон” също заяви сериозни намерения за борба за челните места.
Много въпроси, чийто отговор се крие някъде в пролетните месеци. 
Дали “Въпросителната есен за доростолци” ще се превърне във “Въпросителна песен” с много отговори, предстои да видим. 
Тодор Тодоров: “Това е “Доростол”, а не “Нотингам”, за да са толкова взискателни феновете”

Бившият вече наставник на ФК “Доростол 2003” Тодор Тодоров прие да говори специално пред вестник “Дръстър ПРЕС” за изминалия есенен полусезон във “В” Североизточната футболна група.
Причините за неговото напускане, както и оценката на сливенския специалист за престоя му в Силистра, може да прочетете в следващите редове.


- Г-н Тодоров, каква е Вашата оценка за отминалия есенен полусезон?
- Много съжалявам за третото място, което заема “Доростол 2003”. Убеден съм, че можеше да бъдем по-напред в класирането, но някои лоши резултати доведоха до това изоставане. Но ако се върнем и погледнем назад в срещите, ще видите, че шансове е имало, но ги пропуснахме.
Не искам да омаловажам работата на другите тимове. Например лидерът “Орловец” (Победа) има невероятна организация за “В” група. Спомням си по време на срещата ни с тях в Силистра, на нашата скамейка имаше петима юноши, а при добричлии само треньорският щаб наброяваше петнадесет човека! 
Причините за това трето място са комплексни. Като се започне от ръководството и се премине през треньорите, та чак до играчите. Но футболистите са на последно място. 
Освен това много лошо ни повлияха две определни срещи, в които загубихме четири точки. Визирам гостуванията на “Ендже” (Царев брод) и “Две могили”. В едната среща ни отмениха 100% гол, а в другата ние пропуснахме дузина голови ситуации. За съжаление живеем в България и освен футболните качества в действие влизат и някои странични фактори. 
Единствената ни заслужена загуба бе тази в Мъдрево, където сами сме си виновни, че не победихме, при положение, че водехме в резултата. Но едно отпускане ни коства много!
За загубата от “Орловец” вината я поемам аз, защото поисках от момчетата въпрееки червения картон да играем офанзивно, докато поражението от “Аксаково” дойде от грубите грешки на вратаря Добромир Илиев.
За срещата в Бяла отново ние сами сме си виновни, че за пореден път пропуснахме много положения. Освен това профукахме и дузпа.
Никога не съм коментирал реферите, но те определно могад а кажа, че повлияха за резултатите от някои срещи.
За съжаление не успяхме да си променим манталитета, за който толкова много говорихме.

- Каква е истинската причина за напускането Ви?
- В града някои хора така и не ме пожелаха. Не се разбирах с тях. Благодарен съм на ръководството на клуба, най-вече на кмета на Силистра инж. Иво Андонов за подкрепата. 
След двубоя с “Ендже” (Царев брод) се породи напрежение между мен и ръководството на клуба. Трудно си говорихме с президента Милен Пенчев, както и с изпълнителния директор Марин Атанасов. 
Искам да споделя, че след мача с “Орловец” две момчета дойдоха разплакани и ми казаха, че са играли за мен. Това много ме трогна.
Смятам, че странични фактори доведоха до това решение да бъда отстранен. След мача с “Разград” се скарахме и с президента на клуба, което още повече влошиситуацията.
Дори се породи скандал с Марин Атанасов, когато след двубоя с “Чавдар” (Етрополе) за Купата на България, обвини мен и цялото треньорско ръководство, че футболистите не можели да ходят през втората част. 
Всичко бе въпрос на време и ето, че се получи.

- Съжалявате ли за нещо от престоя си “Доростол 2003”?
- Не, дори напротив! Единственото нещо, за което мога да съжалявам, е, че не успяхме да продължим в турнира на Купата на страната. Имах мечта да доведа отбор от “А” група в Силистра, но малко не ни достигна. Продължавам да твърдя, че имахме шансове да продължим.
Силистра е прекрасен град с много хубави хора. Ако го нямаше това отношение на някои от тях, всичко щеше да бъде много по-различно. За съжаление на местния футболен запалянко му липсва търпението. Публиката е много взискателна.
Все пак това е “Доростол”, а не “Нотингам”, който е неколкократен носител на Купата на европейските шампиони.

- От тук нататък..  
- Пред мен предстои ново предизвикателство. Радвам се, че веднага след напускането ми на “Доростол 2003” ще имам нова възможност да работя. На 28 януари започвам подготовка с един отбор от Северозападната “В” група, чието име засега не искам да споменавам. Досега работех в другите две зони от “В” групите и се надявам, че новата работа ще ми донесе повече радости.

Милен Пенчев:
”От банда се превърнахме в отбор!”
Президентът на силистренци даде специално интервю за вестник “Дръстър ПРЕС”, в което разкри някои интересни факти за отминалия есенен дял на шървенството на Североизток.

- Г-н Пенчев, трето място и разлика от осем точки от лидера в класирането. Вашата оценка за есенния дял на шампионата?
- Веднага след провеждането на Общото събрание на клуба, ние поставихме ясна и категорична цел: влизане в “Б” група. Това трето място, което заема ФК “Доростол 2003” в момента, не ни удовлетворява по никакъв начин. Имам наблюдения над всички отбори в групата и имайки предвид качеството на игра в групата, смятам, че реалното ни място в таблицата е поне второто място. Също така тази разлика от осем точки е огромна за нас. Не е толкова голяма дистанцията, но е притеснителна.
Това беше и една от основните причини за треньорската смяна в тима. 

- Незадоволителното място в класирането ли е единствената причина за уволнението на Тодор Тодоров?
- Не, има и други, но тази е една от основните. Главните ни съображения при взимането на това решение бяха около психоклимата в отбора, като цяло мотивацията и психическата нагласа на всеки играч за отделните срещи. Тези фактори не бяха на нужното ниво. 
Ние искахме от играчите да излизат пределно мотивирани за всяка една среща, но това не се получи. 
Освен това лесно пропилените точки в двубоите с “Ендже” и “Две могили” са също важен фактор при нашето решение. 
Всичко това се натрупа с времето. Лесни мачове, от които трябваше да излезем с максимални точки, ние не направихме. 

- Дава ли Ви надежда победата над един от конкурентите през есента “Бенковски” (Бяла) с категоричното 3:0?
- Това е твърде показателен мач. С лекота ги победихме в тази среща, но не можем да се успокояваме с това. През пролетта ни очакват тежки срещи, като гостуваме и на двата отбора пред нас в класирането. 
В момчетата има потенциал, но го няма този така желан манталитет на победители. Има го в определени момчета, но пък те не успяват да поведат своите съотборници. 
Не случайно в отбора се завърна Габриел Русев. Той веднага влезе в ролята и на лидер, все пак е дългогодишен капитан на отбора. 

- В сряда отборът започва подготовка с нов треньор и вероятно нови надежди...
- Да, абсолютно започваме с големи надежи зимната си подготовка. Вече имаме потвърдени четири контролни срещи.
Нашата идея, подкрепена и от новия треньор Георги Иванов-Геша, е да играем със силни отбори, защото ние желаем да се развиваме.
Нито един от сегашните футболисти не трябва да е сигурен за своето място в състава. Няма яснота около напускащите, които през тази седмица ще бъдат определени.
Нуждаем се от един класен нападател и защитник. Проведени са разговори за двама футболисти на “Дунав” (Русе). Надявам се до началото на подготовката да имaмe яснота около новите имена.
Необходима е конкуренция на Иван Василков, който не трябва да се чувства сигурен титуляр. Освен това не виждам някакво сериозно развитие в другия ни нападател (б.а. Станислав Събев) и това поражда проблеми.
Убеден съм, че Георги Иванов ще внесе в отбора необходимото самочувствие. Играчите го възприемат много добре. Смятам, че ще го вземат като пример за подражание.

- Какво е финансовото състояние на клуба?
- Всички заплати и премии са изплатени към 31 декември. На този етап мога да определя като много добро финансовото състояние на клуба. Средставата, които ни бяха отпуснати с решение на Общинския съвет, са оползотворени по предназначение. 
Скоро се очаква да внесем нова докладна записка в местния парламент за средствата, необходими за тази година. Изготвяме отчет, след което ще направим и необходимите действия.
Опитваме се чрез странични дейности да подпомогнем клуба. Предстои стартирането на продажба на фенски аритикули, но общината стои 100% зад клуба.

- Близо година сте начело на “Доростол 2003”. Какво се промени за това време в него?
- Първото нещо, което успяхме да направим като ново ръководство, е да заздравим материалната база. Близо 250 хиляди лева похарчихме за двата стадиона. Вече е одобрен и проект от ДАМС за стадион “Луи Айер” на стойност от 130 хиляди лева, имаме съгласие и общината да съфинансира с 50 % ремонтните дейности. В съотвествие с това, което е “заковем” като сума в Бюджет 2009, имайки предвид и реализацията на национална програма ОСПОЗ (б.а.“От социални помощи към осигуряване на заетост”), се получава една сума от порядъка на 200 до 300 лева, които смятаме да използваме за реконструкия на стадион “Доростол”. Смятам, че това наше начинание е твърде реално!
От спортно-техническа гледна точка успяхме да върнем дисциплината в отбора. Преди това момчетата бяха като банда, събрана от улицата. 
Но фактът, който най-много ни радва, е, че започнахме да връщаме доверието на силистренския футболен запалянко. Хората започнаха да се връщат на стадиона. Малко по-малко нещата се подобряват. 

- Вашата прогноза за пролетния дял на първенството?
- Категорично гоним второто място и участие в евентуални баражи. Имаме възможности за това. Осем точки не са толкова голяма разлика, дори смятам, че нашите конкуренти ще загубят точки някъде. Убеден съм в това! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар