четвъртък, 29 януари 2009 г.

ГЛАВИНИЦА

“Левски” очаква финансова инжекция

Главиничани ще поддържат всички юношески формации, както и отбор в “А” ОФГ

Месут Алиш:

“С едно телефонно обаждане мога да събера целия отбор, но няма пари”

В края на изминалата година вестник “Дръстър ПРЕС” ви запозна с причините и ситуацията в разпадналия се ФК “Левски” (Главиница). Сега ви поднасяме информация от първа ръка след разговор с прездидента на клуба Месут Алиш. Ето какво сподели той:


- Каква е причината за разпадането на “Левски” (Главиница)?
- Както сподели и кметът на общината в свое изявление за медиите преди време, причините са изцяло финансови. През последните години нещата се измениха много, което допълнително натовари клубовете. Изискванията на футболния съюз тежат на клубовете.
Когато преди няколко години поехме издръжката на “Левски” (Главиница), област Силистра имаше само един представител във “В” Североизточната футболна група. Тогава нямаше изисквания като това всеки отбор да има юношески формации. Първо ни наложиха да поддържаме детски отбор и юноши – младша възраст. През изминалия сезон се появи и искането за старша възраст. Всичко това допълнително ни затрудни финансово. 
До преди това някак си се справяхме. Освен това, имайки предвид бюджета на община Главиница, е много трудно да поддържаме такъв отбор без външна подкрепа. Имам предвид помощ от бизнесмени.
Знаете, че финансирането на спортните клубове става от местните приходи на общината. Те възлизат до 10-12 % от целия бюджет и като направим една равносметка, си правим извода, че футболът за нас е едно много скъпо удоволствие. Всички сме на това мнение - и Управителния съвет на клуба, и общинското ръководство.
Накрая ще станем като “Девня”, които също изпитват трудност, при условие, че са по-голяма община. 

- Какъв беше бюджетът на клуба?
- Миналата година изкарахме с 40 хиляди лева. Всичко се поддържаше на принципа на доверието, на добрата организация. Не може да стане нещо сериозно без пари.
Освен това местните футболисти избягаха в други клубове. Това беше нашата политика и първоначалната ни идея. Освен с това, което им предлагахме, не беше възможно да ги задържим.
Някои от тях бяха студенти, а други започнаха работа в по-големите градове.
Засега така ще бъде. Продължаваме с отбор в областната група, както и всички юношески формации.
 
- Възможно ли е за в бъдеще да се възроди клубът?
- Ако имаме средствата, сформирането на отбора е въпрос на време. Всички тези момчета, които бяха част от отбора, ни имат доверие. Където и да се намират, ще дойдат, но всичко зависи от това да се изгради финансова стабилност. 

- Получавали ли сте предложение за финансово подпомагане от “Орловец” (Победа)?
- Това са пълни глупости. Няма такова нещо, звучи несериозно. Не сме получавали подобно нещо. Не знам кой ги пуска тези слухове, но те нямат нищо общо с истината.
Нашият отбор, който имахме, беше сформиран от играчи, които знаят какво да правят на терена. Всички бяха “научени” състезатели и при тях професионализмът беше на високо ниво.
С този отбор, макар че нямахме изявен централен нападател, но изключително силната халфова линия компенсираше това. 
Затова искам да повторя, че тези слухове са просто смешни.

- Съжалявате ли за разпадането на отбора?
- Ако трябва да си призная, на мен ми е тежко за отбора. Не може държавата да не се намеси в спорта.  
Сами виждате какви парадокси се получават всяка година. Вдигат се съдийските такси, както и различните изисквания, които ни затрудняват допълнително. И всичко това, защото УЕФА или ФИФА са пожелали. 
Според мен в аматьорския футбол четвъртият съдия, който въведоха през последните сезони, е абсолютно излишен. Отговорете ми какво прави той? И каква е ролята на делегата по време на срещите? Да сте виждали отделен протокол на този човек, или по-скоро си размятат един лист помежду си.

- Какви са Ви очакванията за предстоящия конгрес на БФС, на който ще бъдете делегат?
- Смятам, че един мандат не е достатъчен, за да се оправи българският футбол. А и всичко, което Ивайло Дражев се опитва да направи, е безсмилено.
Не искам да коментирам засега нищо, след конгреса ще има по-голяма яснота.

Няма коментари:

Публикуване на коментар