сряда, 11 февруари 2009 г.

Общината обърна поглед към БК “Дръстър”
15 боксьори се подготвят за турнирите през март


ръководство. Местните боксьори са получили десет чифта ръкавици, седем зъбника, както и специализирани кецове. Дадена е поръчка за анцузи и екипи.
Едната част от “подаръците” са връчени преди Нова година, а втората през изминалата седмица, съобщи треньорът в клуба Красимир Желев.
Втората порция от консумативи включва бинтове, каски и маратонки.
“Това е един много голям подарък за нас. Последните три-четири години буквално беряхме душа. А сега момчетата се много щастливи. Всички са по-мотивирани от всякога. Жестът на общината дойде в много важен момент. Това е голям стимул! От много години не е еполучавана подобна помощ”, коментира Желев.
От ръководството на БК “Дръстър” изказват специалните си благодарности на кмета на община Силистра инж. Иво Андонов и зам.-кмета “Здравеопазване и социална политика” Светлана Боева.
“Всичко се получи навреме. Бяхме на път да се отчаем. С един чифт ръкавици и един чувал се опитвахме да се подготвяме. Ако имахме зала, можеше да организираме републикански турнири. Така ще популяризираме повече и бокса”, коментираха от клуба.
Същевременно от общинското ръководство съобщиха, че скоро се очаква и скромна финансова инжекция в местния боксов клуб.
Възпитаниците на Красимир Желев се подготвят усилено за предстоящите републикански първенства, които стартират в началото на март.

Красимир Желев: ” Има хора, които никога не са се били или карали, но се мразят”
Треньорът в БК “Дръстър” Красимир Желев е от хората, които дават всичко от себе си за своите състезатели и клуба. Той бе много впечатлен от “подаръка” на общинското ръководство към клуба.
Ето какво сподели той пред вестник “Дръстър Прес”: 


- Имало ли е момент, в който да искате да се откажете от бокса?
- Не, нямало е такъв момент. За секунда дори не съм си помислял подобно нещо. Сега искам да развия някаква частна дейност. Ако срещна разбиране от общината, като предоставяне на условия, искам да развивам хранителна дейност. Там ще се хранят всички боксьори. Преди имах подобен бизнес и се отнасях към състезателите по същия начин. И сега ще правя същото.
Наскоро пререгистрирахме клуба и очакваме решението на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС), за да станем легитимни членове на федерацията.

- Споменахте, че сте имали желание да организирате международен турнир в Силистра. Каква е “историята” за провалената организация?
- В Силистра подобен боксов турнир не е провеждан повече от десет години. Имахме няколко опита преди това, които се провалиха, защото не успяхме да намерим спонсори. Без средства не стават подобни събития. 
Боксът е тежък спорт и организирането на подобно събитие е финансово зависимо. Понякога се налага след тежки битки боксьори да останата да преспят, защото е забранено да пътуват при подобно положение. Имаше преди години тежък случай, когато боксьор от “Левски” почина във влака заради подобно недоразумение и по-скоро незнание. Въпросният състезател е получил тежък нокдаун и веднага след това се прибира, в резултат на което умира в купето. 

- Има ли бъдеще боксът в Силистра?
- Има ли нещо, което да има бъдеще в Силистра? (смее се). Разбира се, че се шегувам! Всичко е в Божиите ръце, както боксът, така и животът, и градът ни. Трябва да има любов и разбирателство между хората.
На турнира, който искахме да организираме, щеше да има голям транспарант с послание “Спортът за един мирен свят”. С това искахме да покажем на хората, че след като се бият на ринга, след това боксьорите се поздравяват и се прегръщат. Някои се и целуват по братски. Идеята на това послание беше към тези хора, които никога не са се били или карали, но се мразят. 
Уважението не изисква кой знае какво усилие, за да го направи всеки. Ако се уважаваме и си помагаме, ще постигнем успех. Тогава градът ни ще бъде по-хубав и развит, и боксът, както и всички спортове, ще жънат успехи. Убеден съм в това.
Мога да Ви разкажа един показателен случай и да стане ясно на всички какъв спорт е боксът.
Когато боксьорите се бият на ринга, те са като зверове. Кръв шурти отвсякъде. В един подобен мач наш състезател бе жестоко порязан от съдиите и след срещата, въпреки загубата, той плачеше. Но не плачеше, защото е бил бит и е загубил, а защото бе порязан несправедливо от реферите. 

- Има ли таланливи момчета в клуба? 
- При нас тренират около 15 момчета. Но определено мога да кажа, че има талантливи боксьори, които имат бъдеще в този спорт. През миналата година поради финансови проблеми пропуснахме много турнири. Надявам се, че през 2009 година ще участваме на всичките турнири, включени в календара на боксовата федерация. За съжаление подкрепата от местните бизнесмени не е толкова голяма. Незнайно защо всички изпадат в дълбоки мисли, стане ли въпрос за спорт и финансова помощ за него.
Поради тази причина пропадна и плануваният международен турнир в Силистра.

- Каква е причината за отказа на бизнеса от спорта в града?
- Едни обясняват ситуацията с прословутата финансова криза. Та ние сме в криза повече от 20 години! Има несигурност в местните бизнесмени по отношение на спорта. Всички, с които съм разговарял, не ми отказват веднага, но след време ми се обаждат и казват, че точно сега не могат да помогнат. Аз държа на принципа, в който “да”-то е “да”, а “не”-то е “не”. Дано дойдат по-добри времена за спорта в Силистра.

- Вероятно, ако имате успехи, бизнесмените биха си развързали кесиите...
- Може и това да е причината. Постиженията в спорта, както и медалите, са наградата за всеки един спортист. Но нашата мисия е да създаваме хора, защото не всеки може побеждава постоянно.
В големите боксови клубове се използват модерни технологии при подготовката за всяко едно състезание. При нас няма такъв момент.
Имало е случаи, когато ние вечеряме със сирене и домати, а в съседния ресторант обилно си хапват боксьорите на ЦСКА. Един от моите възпитаници ме пита: “Тренер, кой е този, който е с гръб към мен”. И аз съм му отговарям:” Това е твоят противник, с който ще се биеш утре”. След това моят играч казва: “Вижте го как “набива” тази пържола. Утре ще види той как ще му я изкарам през носа”. Това мотивира изключително играчите. Изглежда, че понякога “беднотията” стимулира.

- Какво очаквате от 2009 година?
- Надявам се на помощ от бизнеса. Нека да помагат на спорта в Силистра, не само на бокса. Все пак това е нашият град! 

Спортна стрелба

СК “Снайпер” “остави” 11 медала в Силистра
Станислав Касчийски и Жоро Димов със сребро


С надпреварите при мъжете и юношите приключи традиционният турнир по спортна стрелба “Дръстър 2009”. 
Последният ден от състезанието донесе нови отличия за силистренския СК “Снайпер 92”. 
При мъжете в стрелбата с пушка Станислав Касчийски зае втората позиция с 548 точки. Победител в дисциплината е Георги Топалов от “Етър” (Велико Търново). 
След златото на Георги Узунов при юношите на пистолет Жоро Димов прибави и сребърния медал към колекцията на местния клуб. Димов постигна резултат от 540 точки. 
След приключването на турнира силистренският СК “Снайпер 92” завоюва общо единадесет медала в двете дисцпилини – пушка и пистолет. Местните стрелци спечелиха три златни, седем сребърни и един бронзов медал.
Турнирът през тази година ще се запомни с изключителната серия на Андриан Димов (б.а. баща на Жоро Димов) на пистолет, който нацели десет десетки.

Футбол

Определиха датите на първенствата на Североизток в Силистра

След проведената среща в Силистра между началниците на Зоналните и Областните съвети от Североизточна България станаха ясни датите за началото на пролетния полусезон във всички първенства при юношите и мъжете.
На 1 март стартират срещите във “В” Североизточната футболна група, а на 3 март започват двубоите в “елитната” дивизия при юношите-старша възраст от зона “Варна”. 
Седмица по-късно започват и битките при юношите-младша възраст и децата в зона “Русе”.
Преди началото на шампионатите ще се проведат и традиционните съдийски семинари и срещи между представителите на участниците.
На 17 февруари във Варна ще се състои среща на участниците във “В” Североизточната футболна група. Седмица по-късно отново в морската ни столица ще се проведе семинар за съдии и делегати.

Няма коментари:

Публикуване на коментар