неделя, 8 февруари 2009 г.

Баскетбол

Силистренци отнесоха “Черно море E-on” – 76:61
“Гоним първото място. Надявам се да спечелим зоната”, сподели Светлана Тодорова


С две победи стартира участието си в заключителния етап на зона “Добруджа” БК “Доростол” до 12 години. Първият кръг от втория етап на шампионата при подрастващите се проведе в силистренската зала “Дръстър” (б.а. “Манежа”).
Момчетата на Светлана Тодорова не оставиха съмнения в превъзходството си над своите съперници.
В първата среща за деня младите баскетболисти разбиха с 90:27 отбора на БК “Шумен”. Срещата премина под пълното превъзходство на домакините. Триото Димитър Добрев, Емил Недев и Иван Ташев се оформи като най-резултатно за доростолци в тази среща. Димитър Добрев реализира 22 точки, а Емил Недев добави 17 точки за лесната победа.
Във втората си среща дена БК “Доростол” се изправи срещу “черната си котка” през тази година - отбора на “Черно море E-on”. Възпитаниците на Светлана Тодорова излязоха пределно мобилизирани за срещата, като получиха и невероятна подкрепа от зрителите по трибуните. Доростолци поведоха в резултата от самото начало на двубоя, с което успяха да постигнат важна победа срещу варненци с 76:61. Силистренци загубиха единственото последната четвърт с 10:20, но това не се оказа фатално за крайния успех.
“Много съм доволна от днешните победи, най-вече от тази срещу “Черно море E-on”. Предстоят ни още срещи, но срещу по-непретенциозни съперници. Надявам се да спечелим зоната и да бъдем домакини, за да си увеличим шансовете за републиканското”, заяви след срещите наставникът на БК “Доростол” Светлана Тодорова.
Съставът на БК “Доростол”, момчета до 12 години: Димитър Касабов, Димитър Добрев, Радослав Тодоров, Преслав Неделчев, Стоян Събчев, Александър Иванов, Мартин Русев, Емил Иванов, Иван Ташев, Йордан Цонев, Михаил Оджеринола и Емил Недев.
Освен двубоите на доростолци се изиграха още три двубоя. 
“Светкавица” победи “Дунав” (Русе) с 56:48. Във втората си среща за деня отборът от Търговище загуби от “Шумен” с 82:48.
В последната среща от програмата на турнира “Черно море E-on” не срещна проблеми срещу “Лудогорец” и го победи със 73:26.
Следващият втори кръг при момчетата до 12 години ще се проведе във Варна на 3 март.

Региони за момчета (12), зона “Добруджа” (Заключителен етап), 1/6 място
I кръг, в Силистра, резултати:

“Доростол (12)” – “Шумен (12)”                            90:27
“Светкавица (12)” – “Дунав 2007 (12)”               56:48
“Лудогорец (12)” – “Черно море E-on (12)”        26:73
“Шумен (12)” – “Светкавица (12)”                       82:48
“Черно море E-on (12)” – “Доростол (12)”          61:76

Класиране                                М. П. З. Г.Р.       Т.
1. “Доростол (12)”                   2    2 0 166:88    4  
2. “Черно море E-on (12)”     2   1 1  134:102  3
3. “Светкавица (12)”              2   1 1   104:130  3
4. “Шумен (12)”                      2  1 1   109:138   3
5. “Дунав 2007 (12)”              1  0 1   48:56      1 
6. “Лудогорец (12)”                1  0 1   26:73      1 

Волейбол

13-годишен дебютира за “Елит” при рутинна победа над “Търговище” 
“Спортист” удари “Добротица” с 3:1


Силистренският ВК “Елит” постигна рутинен успех с 3:0 гейма над последния в класирането на група “Север” - отбора на “Търговище”. Двубоят се изигра в залата на ЕГ “Пейо Яворов” в Силистра.
Дебют за силистренци направи 13-годишният Николай Друмев, който се появи в играта през втората част. Подвизаващият се на поста разпределител младеж направи няколко добри отигравания пред мрежата.
В първата среща от програмата на VIII кръг на срещите от група “Север” един срещу друг се изправиха тимовете на “Елит” (Силистра) и “Търговище”. 
Срещата започна равностойно, като резултатът се движеше точка за точка. Въпреки някои класни отигравания на елитчани гостите се възползваха от грешките на домакините и успяваха да поддържат интригата в гейма. Първото техническо прекъсване премина при 8:7 в полза на ВК “Елит”. В края на първата част силистренци водеха с 21:20, но след няколко грешки в редиците на “Търговище”, успяха да затворят гейма при 25:22. 
Втората част продължи само 14 минути, а зрителите в залата станаха свидетели на истинско развихряне в редиците на “Елит. Гостите успяха да се съпротивляват само в началото на гейма, след което домакините започнаха с безмислостни атаки да разстрелват своя съперник. Така възпитаниците на Атанас Стойков затвори втората част с 25:12.
В последната трета част се забеляза леко отпускане в състава на домакините, които все пак успяха да спечелят гейма с 25:22, а в последствие и срещата с 3:0 гейма.
Мартин Дънев заби 15 точки, като регистрира и пет блока в срещата. Любомир Екзаров и капитанът Димитър Миланов също спомогнаха за успеха като реализира по 10 точки.
В следващия кръг елитчани излизат в дерби-среща срещу тима на “Добротица” (Добрич).
В най-интересната среща от кръга отборът на “Спортист” (Генерал Тошево) сътвори изненада, след като би с 3:1 гейма лидера в подреждането “Добротица” (Добрич).  
В другата среща от кръга “Варна” не срещна проблеми срещу “Екип” (Добрич) и записа победа с 3:0 гейма. 

Стрелба с лък

Иван Йотов счупи републикански рекорд на компаунд
Точка не достигна на Пламена Миткина за златото


С подобряването на републиканския рекорд при мъжете завърши седмото издание на традиционният турнир по стрелба с лък на закрито “Данчо Мораджиев”. Надпреварата бе открита от представителя на ДАМС за Силистренска област Теменужка Петрова и мл.експерт в дирекция “Здравеопазване и социална политика” към общината Калоян Петков. 
Състезателите за пръв път изпитаха условията на новоремонтираната зала на стадион “Доростол” (б.а. “Стария стадион”).
Иван Йотов от СК “Херос” (Казанлък) подобри най-добрия резултат на компаунд, като постигна 576 точки при мъжете. С този резултат състезателят спечели и купата за най-резултатен стрелец на турнира.
“Много съм щастлив от постижението си. Но нека да не забравяме, че всички трябва да работим заедно, за да популяризираме този спорт в страната и Европа. Надявам се след време България да стане сила в стрелбата с лък” , заяви щастливият шампион. 
В дисциплината компаунд среброто спечели Йордан Георгиев от “Херос”, а трети се нареди Йордан Джамбазов от СК “Джамбо” (Русе).
При мъжете, които стрелят в дисциплината рекърв, челната тройка бе “завзета” от СК “Джамбо” (Русе). Явор Христов постигна победата с резултат от 576 точки. Втори и трети се наредиха неговите съотборници Мартин Мицов и Христо Христов.
Представителите на силистренския “Динамикс” Светослав Янков и Стоян Димитров заеха седмо и осмо място в крайното подреждане.
При жените точка достигна на силистренката Пламена Миткина, за да се окичи със златния медал в дисциплината рекърв. С общ резултат от 513 точки в двете серии състезателката на СК “Динамикс” остана втора, а трета се нареди друга силистренка Йорданка Иванова.
Победителка при жените стана Белмин Хасан от “Антибиотик” (Разград).
В дисциплината комапунд при жените участие взеха само две състезателки. В оспорван двубой Траяна Йорданова от “Антибиотик” (Разград) спечели златния медал пред Дора Георгиева от “Херос”.
При девойките със златния медал се окичи Марина Найденова от “Антибиотик”, която не остави никакви шансове на своите конкурентки. Среброто остана за Добромира Данаилова от “Етър” (Велико Търново), а трета е Валентина Андонова от СК “Център” (София). Силистренката Кристиана Костова остана пета.
Юлиян Ценов от “Център” (София) завоюва златния медал при младежите. След него място на почетната стълбичка заслужиха Калоян Аркалиев и Теодор Тодоров, и двамата състезатели на СК “Джамбо” (Русе). 
Алтез Талиб и Джихан Салим от СК “Динамикс” заеха пето и седмо място. 
Следващото състезание от календата на Българската федерация по стрелба с лък ще се проведе във Велико Търново.

Футбол

Оглеждат национални състезатели в Силистра през април


Подобна идея е прокарал в община Силистра председателят на Областния съвет на БФС в града Георги Нарлев. Вече е подадена молба до кмета на града инж. Иво Андонов.
Идеята е да се организира турнир за деца от Силистра и региона, както и още няколко състава от Северна България. Възрастта, в която ще се търсят футболни таланти, е между 14 и 19 години. Турнирът ще продължи няколко дни.
Очаква се при организиране на турнира в Силистра да акостират футболни мениджъри, които да наблюдават играчи за различните национални гарнитури. 
Лично Емил Минчев, селекционер за детско-юношеския футбол за област Варна, се е наел да осъществи идеята.
“Избрахме април, за да съвпадне времето с априлската ваканция на децата. Надявам се, че тази идея ще се осъществи и ще сътворим малък празник за децата и техните родители”, сподели Георги Нарлев.
Водени са разговори и с президента на ФК “Доростол 2003” Милен Пенчев, който е дал своето съгласие да се ползва теренът на стадион “Луи Айер” за срещите.

Спортна стрелба

Георги Узунов се окичи със златото при юношите
Гинка Дачева с ново сребро, Андриан Димов стреля десет десетки

Над 90 състезатели взеха участие на приключилия късно вчера турнир по спортна стрелба “Дръстър 2009”. Надпреварата се организира под патронажа на СК “Снайпер 92” и дирекция “Здравеопазване и социална политика” към община Силистра и продължи три дни.
При юношите Георги Узунов от “Снайпер” спечели златния медал, който постигна резултат от 557 точки.
При жените друг представител на силистренския клуб също завоюва медал. Гинка Дачева изпусна с две точки първото място на пистолет и остана втора. Победителка е Маргарита Ойсолова от Спортната академия на МВР. Третото място остана за Таня Манолова от “АП-спорт”.
При мъжете Радослав Димитров от “Светкавица” (Търговище) спечели първото място. Втори се нареди силистренецът Димчо Манолов, който се състезава за “Етър” (Велико Търново), а трети е Емилиян Татаров от “Дунав” (Русе). Добромир Добрев от “Снайпевр” остана четвърти.
Истински фурор направи Андриан Димов, който регистрира изключителен мерник в последната серия, като нацели десет десетки.
“Това е голямо постижение, особено за човек, който е тренирал малко”, сподели наставникът в силистренската школа инж.Иван Касчийски.
Шенай Ахмедова и Изабел Петрова от “Снайпер” заеха първите две места на пистолет при девойките. Трета остана Светозара Димитрова от “Дунав” (Русе).
При момичетата Симона Карапенева от домакинския отбор спечели бронз с резултат от 327 точки. Първите две заеха Виктория Драгиева от “Стралджа” и Айсел Селим от “Светкавица”.
Марина Добрева, Тихомира Тодорова и Йоана Петрова се представиха добре в същата категория.
При момчетата се оформи двубоят “Снайпер” и “Светкавица”. Тодор Петров от търговищкия отбор спечели първото място, а неговият съотборник Ивайло Рачев е трети. Между тях се вклини силистренецът Живко Събев. Другите представители на “Снайпер” Кристиян Кулев и Петър Димитров са шести и осми. 
В надпреварата с пушка при жените първите три места бяха за състезатели на “Белене”. Ивалина Георгиева, Виктория Китанова и Марияна Кънчева си поделиха медалите. 
Яница Карапенева и Габриела Георгиева заеха първите две места при девойките на пушка. Кристиана Станева от “Етър” (Велико Търново) остана трета.
При момичетата медалите “отпътуваха” към Търговище. Мартина Генова, Мария Драганова и Десислава Димитрова си разпределиха отличията.
При момчетата Петър Стаменов от “Светкавица” успя да завоюва златото. Втори се нареди Христо Ивайлов от “Снайпер”, а трети е друг състезател на “Светкавица” - Стоян Спасов. 
Традиционният турнир “Дръстър 2009” бе генерална репетиция за силистренските стрелци преди Суперзоната.

Ученически игри’09

ПМГ “Св.Климент Охридски” и ОУ “Отец Паисий” са шампиони на Силистра


Надпреварата при Ученическите игри стартира със състезанието по шах. Турнирът продължи два дни и се проведе в Младежки дом-Силистра.
Състезанията за младежите се организират от дирекция “Здравеопазване и социална политика” към община Силистра.
В първия ден над шахматните дъски се състезаваха отборите при V-VII. Участие взеха шест тима, като отново” постоянство” показа отборът на ОУ “Св. Климент Охридски” от село Професор Иширково.
Победител след серия оспорвани партии стана отборът на ОУ “Отец Паисий”, който събра 15 точки. Второто и третото място си поделиха съставите на ОУ “Св.св. Кирил и Методий” и ОУ “Иван Вазов”, които събраха по 11,5 точки.
С вчерашното състезание при VIII-X клас приключи общинската надпревара по шахмат.
Победител стана отборът на ПМГ “Св.Климент Охридски”, който събра 16 точки. Втори и трети се наредиха съставите на ПГСУАУ “Атанас Буров” и ПГС “Пеню Пенев”.
“Много добро състезание! Отново се отличиха децата, които тренират в школата към Центъра за работа с деца”, сподели наставникът по шах в школата Горан Горанов.
Всички призьори получиха материални награди, осигурени от община Силистра.
Днес стартира надпреварата в баскетболния турнир.


Няма коментари:

Публикуване на коментар