сряда, 25 февруари 2009 г.

ШАХМАТ

Силистра - домакин на третия кръг от шахматен турнир

Над 80 деца и младежи до 14-годишна възраст са подали заявки за участие в третия, последен, кръг от шахматния турнир М-Тел Мастърс Джуниър 2009, на който Силистра ще бъде домакин на 28 февруари. Организатори на турнира са БФШ, Каиса Чес Мениджмънт, СНЦ „Шахматен клуб - Силистра и община Силистра, съобщи Георги Коев, председател на силистренския шахматен клуб.
Първият и вторият кръг се проведоха съответно в Благоевград и Ямбол.
Младите шахматни надежди на България ще се състезават по швейцарска система в седем кръга, като двойките ще бъдат определяни от компютър. Победителят, събрал най-много точки, ще участва във финалния кръг на турнира през месец май в София, състезавайки се с победителите от първите два кръга.
Заявка за участие до момента са подали близо 80 деца от София, Варна, Враца, Плевен, Велико Търново, Червен бряг, Бургас и с. Крепча, Търговищко. От Силистра ще се състезават 34 деца, а от с. Професор Иширково – 6. От други населени места в региона все още нямаме заявено желание, коментира Георги Коев. Такова събитие за първи път се случва в Силистра, допълни той.
Александър Монев няма да може да участва в шах-турнира, тъй като от година и половина живее със семейството си в София, учи там и се състезава за „Локомотив”. Лаптоп е наградата, която ще получи най-добрият шахматист в Силистра, а за всички класирали се организаторите са подготвили награди и грамоти за участие. 6-годишният Матей Костадинов Петков, състезател на шахматен клуб ЦСКА - София е най-малкият участник в турнира. Той ще се състезава в групата 8-10-годишни. Другите две възрастови групи са 10-12 г. и 12-14 г.
Председател на съдийската комисия ще бъде членът на УС на Българската федерация по шахмат Живко Жеков.
Първият ход при откриването на турнира ще направи кметът на община Силистра Иво Андонов заедно с един от участниците в състезанието на огромна шахматна дъска, която общината подари на любителите на шаха в Силистра през миналата година.

САМБО 

С шест медала се върна „Багаин” от турнир по самбо

В зала „Универсиада” в София се проведе Държавният лично-отборен шампионат по спортно самбо за юноши и девойки до 18 години. Участваха най-добрите състезатели в отделните категории, съобщи за в. „Дръстър ПРЕС” Неделчо Цветков от спортен клуб „Багаин”. Интригата на това състезание беше в това, че трябваше да се определят съставите на националните отбори за европейско и световно първенство и на практика шампионите влизат като титуляри в тях, допълни той.
Тази година Европейският турнир за юноши и девойки до 18 години ще се проведе през април-май в Литва, а България ще бъде домакин на Световната надпревара през октомври в Самоков.
За първи път „Багаин” участва с осем състезатели. Всички са ученици в Общинското спортно училище и са подложени на висок тренировъчен режим. Седем от осемте са дебютанти в самбото, с изключение на Димитър Веселинов.
Колкото и двата спорта джудо и самбо да са близки, има разлика в точкуването, което за децата на практика бе ново и непознато изживяване. Те обаче се справиха забележително, коментира техният треньор Неделчо Цветков.
Десислав Господинов, който стана шампион в джудото в категория 50 кг., дублира успеха си, въпреки че е на 16 години, а се състезава с 18-годишните. В кат. 52 кг той се класира първи и с това получи автоматично място в националния отбор за предстоящите европейско и световно първенства.
В лека категория до 48 кг е слязъл Тодор Тодоров, но според неговия треньор това му се е отразило добре и с една загуба от срещите завоюва бронзов медал.
За сребро се пребори Гергана Йорданова. Добре подготвена, спортист №1 на Спортното училище, но явно влизането й в горна възрастова група я стъписва и губи на финала от състезателка на ЦСКА. Емил Господинов, една млада надежда на силистренския клуб, остана с бронзово отличие в кат.65 кг. С лекота печели четири срещи, но губи една на полуфинала. Бронзов медал печели и Васил Господинов в кат. до 77 кг. Добро завръщане в играта след тежка операция миналата година. Трета в класирането е и Силвия Йорданова, също в кат. до 77 кг.
И това състезание не минава без съдийски неволи при двубоите на Димитър Веселинов въпреки отличното му представяне.
Трудно на такива състезания големите клубове преглъщат факта, че ние идваме от Силистра и печелим, заяви Неделчо Цветков. Имаме претенциите,че можем повече, допълни той.
Изключителни благодарности клуб „Багаин” изказва на РИО на МОН при осигуряване транспорта за състезанието.


ФУТБОЛ

Баба Марта дава началото на Североизток
“Девня” крие до последно дали ще участва


Шампионатът във “В” Североизточната аматьорска футболна група се подновява на 1 март, това стана ясно след срещата на представителите на клубовете, проведена във Варна през изминалата седмица.
Всички срещи от първия пролетен кръг са с начален час 14, като все още не е ясно бъдещето на отбора на “Девня”.
Макар че на сбирката присъства представител на клуба от “Долината на химията”, той заяви, че участието на тима все още не е ясно.
Припомняме, че “Девня” изпитваше сериозни финансови затруднения в края на есенния полусезон, като дори девненчани “пропуснаха” гостуването на “Аристон” в Русе.
Общината не гласува субсидии за спорта и това допълнително влоши ситуацията в местния футболен клуб.
Първенството на Североизток стартира с изключителни интригуващи срещи, като първите три тима в класирането започват с коварни гостувания.
Лидерът “Орловец” (Победа) гостува на “Скрита сила”, а “Аристон” (Русе) и “Бенковски” (Бяла) излизат един срещу друг в дербито на първия пролетен кръг.
Силистренският “Доростол 2003” започва пролетта с гостуване на “Шабла”.

Североизточна “В" АмФГ - 2008/09
Програма за XX кръг, 1 март, неделя, от 14 часа:

“Шабла” (Шабла) – “Доростол 2003” (Силистра)
“Черноморец 2003” (Бяла) – “Спортист” (Генерал Тошево)
“Добруджа” (Добрич) – “Аксаково” (Аксаково)  
“Черноломец 04” (Попово) – “Девня 2005” (Девня)  
“Суворово” (Суворово) – “Преслав” (Велики Преслав)  
“Аристон” (Русе) – “Бенковски” (Бяла)  
“Септември 98” (Тервел) – “Ендже” (Царев брод)  
“Разград 2000” (Разград) – “Две могили” (Две могили)  
“Скрита сила” (Мъдрево) – “Орловец” (Победа)  
“Рапид” (кв.Дивдядово, Шумен) почива.


Тенис на маса 

В края на миналата седмица в Силистра се проведе вторият открит турнир по тенис на маса за любители. Организаторите коментират, че е имало много млади участници. 
Общо 18 души са взели участие в надпреварата, но само трима достигат до почетната стълбица.
На първо място е Милен Заимов, втори е Мирчо Енчев, а трети - Лъчезар Йорданов. 


1 коментар: